Härjedalen - årets robusthetsraket

Drönarbild över Sveg med järnvägsbron i förgrunden.

Sveg. Foto: Morgan Grip.

Härjedalens kommun är årets raket i WSP:s rankning av robusta kommuner.

Härjedalens kommun är årets raket i konsultföretaget WSP:s rankning av robusta kommuner när bland annat utveckling av förvärvs­inkomster, skolresultat, andel kunskapsintensiva verksamheter, inrikes inflyttningar och förändringstakt i utsläpp av växthusgaser mäts.

- Det är extra positivt att vi når det resultatet utan de geografiska fördelar som många andra kommuner, särskilt pendlingskommuner, har, säger LG Nordlander, kommunalråd (S).

Härjedalens kommun klättrar 92 placeringar från mätningen 2022. Robusthetsindex ökar från 57 till 79 poäng av 140 möjliga. Härjedalen har god utveckling inom andelen kunskapsintensiva verksamheter, förvärvsinkomst, meritvärde i årskurs 9 och hög andel inrikes inflyttningar.

– Vi tar hänsyn till att olika typer av kommuner har olika förutsättningar. Till exempel har landsbygdskommuner ofta svårare att attrahera arbetskraft och företag, men de presterar å andra sidan bra på sådant som trygghet och klimatutsläpp. Härjedalen har god utveckling inom förvärvsinkomster och andelen kunskapsintensiva verksamheter. Härjedalen har även förbättrat sig på områden som skolresultat och inrikes inflyttningar, vilka är viktiga parametrar för en kommuns långsiktiga robusthet och ekonomiska utveckling, säger Mattias Frithiof, sektionschef samhällsutveckling på WSP och en av författarna till rapporten.

Om rapporten

WSP kallar den årliga rapporten för Regionernas kamp. Rapporten rankar robustheten hos Sveriges 290 kommuner utifrån parametrar som arbetsmarknad, tillväxt, klimatarbete och utbildningsnivå, trygghet och kommunernas brottsförebyggande arbete.

Läs mer om rapporten Regionernas kamp på WSP:s webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad: 28 november 2023 11:48
Redaktör för sidan: Åsa Evertsdotter
Faktaansvarig (syns endast i edit-läge): Saknas