Invigning av nya LSS-lägenheter i Funäsdalen

Drönarbild över tvåvåningsbyggnad i trä, en sjö och fjäll i bakgrunden.

Det nya LSS-boendet i Funäsdalen med utsikt över sjön och Skarvarna. Foto: Johan Svedling.

Onsdag 13 september 2023 inviger Härjedalens kommun ett nytt LSS-boende på Olen i Funäsdalen. Klockan 15-17 är det öppet hus för allmänheten.

Det nya LSS-boendet på Olen i Funäsdalen står klart. Huset ägs av Emrahus och Härjedalens kommun hyr fastigheten under 25 år. Under oktober flyttar hyresgästerna in.

– Jag är glad över att det har blivit klart och att vi har Sveriges finaste LSS-boende; alla lägenheter har utsikt över Funäsdalssjön, säger Anda Embretzen, chef för socialförvaltningen.

Uteplats på det nya LSS-boendet i Funäsdalen. Foto: Johan Svedberg.

Huset med träpanel, faluröda detaljer och grönt sedumtak rymmer sex lägenheter och är ett passivhus med avancerat ventilationssystem och dygnsrytmbelysning. Planlösningen är ritad i samarbete med psykologer och neurodesigner och varenda detalj bidrar till att boende och personalen ska må så bra som möjligt.

– Det här är vårt nordligaste hittills och helt klart den vackraste tomten vi har byggt på. Utsikten över sjön är gudomlig. Det känns fantastiskt att vi har fått förtroendet att bygga ett LSS-boende på en så magisk plats som den här, säger Robin Berkhuizen, vd för Emrahus.

I huset intill LSS-boendet finns tre små lägenheter som kommunen hyr ut till personal och nyttjar som övernattningslägenheter. Lägenhetshuset är byggt av Emras systerbolag Morgondoppet.

De fem lägenheter på Vårvägen, som LSS-verksamheten bedrivs i idag, går in i bostadskön.

Interiör från en av lägenheterna i LSS-boendet. Foto: Johan Svedling.

Öppet hus

Välkommen till öppet hus onsdag 13 september 2023 klockan 15-17 på Funbergsvägen i Funäsdalen för att besöka det nya LSS-boendet. Även lägenhetshuset är öppet för besök.

Det nya LSS-boendet i Funäsdalen med Funäsdalsberget i bakgrunden och Funäsdalssjön till vänster. Foto: Johan Svedling.

Senast uppdaterad: 12 september 2023 15:03
Redaktör för sidan: Åsa Evertsdotter
Faktaansvarig (syns endast i edit-läge): Saknas