Ny lekpark i Sveg – äntligen på gång

Lekparken sedd från Herrögatan. Småbarnsleken ligger närmast skogspartiet och attraktionerna för äldre finns närmare Gränsgatan. Nuvarande lekställningen med rutschkana rustas upp och blir kvar på den sandfärgade ytan i mitten av skissen. Skiss: Kompan.

Äntligen är utvecklingen av lekparken i Sveg på gång. Det blir en park som erbjuder något för alla åldrar. Planen är att lekparken öppnar till midsommar 2024.

I den nya lekparken i Sveg kommer det att finnas något för alla åldrar; gungor för stora och små, ett lokomotiv och räls – parken ligger ju invid järnvägen. Den nuvarande lekställningen med rutschkana renoveras och blir en del av den nya parken. Järnvägsparken får en tillgänglig grillplats med vindskydd och sittplatser. Intill talldungen installeras en sagotron – och så småningom blir det även en sagostig – som är tänkt att väcka nyfikenhet för böcker, läsande och annat som bidrar till språkutveckling.

Invånarna, främst barn och unga i Sveg, har varit delaktiga och bidragit med idéer till parkens utveckling och innehåll.

Den nya lekparken ligger i Järnvägsparken i korsningen Herrögatan-Gränsgatan i Sveg. I parken finns även tennisbana och utegym. Officiell invigning planeras till hösten.

Stängd under byggtiden

Lekparken är stängd under byggtiden, som beräknas vara från början av maj till strax före midsommar 2024. Planen är att öppna nya lekparken strax före midsommar 2024.

Finansiering

Det finns 1 750 000 kronor för att utveckla lekparken i Sveg. Ny lekutrustning och markarbeten kostar 1 350 000 kronor och sagoskog och läsfrämjande åtgärder 400 000 kronor. Pengarna kommer från kommunen (900 000 kronor) och statsstöd (850 000 kronor).

Ny lekpark i Sveg för lek, kultur och rörelse Länk till annan webbplats.
Lekparker i Härjedalen Länk till annan webbplats.

Lekparken sedd från Herrögatan. Skiss: Kompan.


Senast uppdaterad: 2 maj 2024 15:35
Redaktör för sidan: Åsa Evertsdotter
Faktaansvarig (syns endast i edit-läge): Saknas