Miljöpris till Margareta och Jon

Margareta Svensson. Foto: Privat.

Margareta Svensson och Jon Långström får Härjedalens kommuns miljöpris.

Kommunstyrelsen beslutade 19 oktober 2023 att dela årets miljöpris mellan Margareta Svensson i Ulvkälla och Jon Långström i Hedeviken. Miljöpriset är på 10 000 kr, som pristagarna delar på.

Motiveringen att ge Margareta Svensson miljöpriset:

Margareta Svensson gör det möjligt för kläder att ha ett långt liv även hos dem som inte kan sy eller äger en symaskin. Hos Maggans sytjänst kan alla enkelt och smidigt, och för en rimlig peng, få kläder lagade eller justerade utan krångel. Hämtning och lämning av kläder görs dygnet runt i ett smidigt system utomhus utan att behöva boka tid. Margareta Svensson driver ett mindre företag med hög servicegrad, nytänkande och lösningsfokus. Det hon gör sparar jordens resurser och ger ökar förutsättningarna att lämna över en beboelig planet till nästa generations härjedalingar.

Motiveringen att ge Jon Långström miljöpriset:

Jon Långström har ett starkt driv inom regenerering. Han har tidigare arbetat som miljö- och omställningskonsult men arbetar nu i egen firma med att timra hus, vara skidmakare med eget snickeri på gården och har jordbruk i fjällmiljö. Jon Långströms verksamheter är helt fossilfria. Det innebär häst och vagn, slåtter med hässjor, att dra fram timmer med häst, hugga med yxa och handredskap. Jon Långström är en förebild och en inspiration.

Jon Långström. Foto: Jim Bäck.

Senast uppdaterad: 19 oktober 2023 15:35
Redaktör för sidan: Åsa Evertsdotter
Faktaansvarig (syns endast i edit-läge): Saknas